Aardbeving & Tsunami laten een spoor van dood en verwoesting na

Wednesday, 10 October 2018

Op vrijdag 28 september werd het westen van Sulawesi in Indonesië getroffen door een geweldadige aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami met golven tot zelfs 5 meter hoog. Het aantal doden is reeds opgelopen tot meer dan 1700 en de infrastructuur in dat deel van het eiland is zo goed als verwoest. Het meest getroffen is Palu, met 335.000 inwoners, de derde stad van het eiland.

Tot dusverre telde de  Indonesische autoriteiten 1.763 doden door de dubbele ramp op Sulawesi, terwijl 2.549 mensen ernstig gewond zijn geraakt. Ongeveer 618 slachtoffers zijn al begraven in massagraven, omdat de autoriteiten een ​​uitbraak van ziekten willen voorkomen, terwijl 921 lichamen zijn teruggebracht naar hun families. Onder de overlevenden zijn 70.821 mensen ontheemd en worden nu ondergebracht op ongeveer 140 locaties. De race is begonnen om voedsel en andere essentiële benodigdheden te verdelen.

De Verenigde Naties heeft waarschuwt dat bijna 1.500.000 mensen humanitaire hulp zullen nodig hebben, met meer dan 900 gemeenschappen die mogelijk getroffen zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft geschat dat ongeveer 310.000 mensen zijn getroffen in het epicentrum van de beving in het regentschap van Donggala, samen met 335.000 in het naburige Palu.

De weg naar herstel zal lang zijn. Honderden scholen en tienduizenden huizen moeten worden opgelapt of opnieuw opgebouwd, een taak die moeilijk wordt gemaakt door de reeds meer dan 360 naschokken.

De rotary club van Tielt-Winge Hageland wil helpen en steunt door het sponsoren van een ShelterBox. Het is een kleine gift waarbij toch minstens bij één gezin de pijn wat kan verlicht worden. Het geeft minstens één gezin een basis om hun leven weer op te bouwen.

We kunnen lang niet alle mensen helpen, maar iedere gift is welkom. De mensen van Sulawesi hebben het erg hard nodig.


Additional images


Documents